11-Б Зарубіжна література

Час: 17 листопада 2021 12:15

посилання: https://us04web.zoom.us/j/76655276326?pwd=cjJlNUxEcWplbUpKRHhYOEc0Sjg3QT09

Ідентификатор: 766 5527 6326

Код доступу: 1X60MA

Тема:  Морально-філософський зміст «єршалаїмських» розділів твору. Трагізм долі митця (майстра). Проблеми кохання й творчості. Засоби комічного (сатира, сарказм, пародія та ін.) й трагічного (гротеск, трансформація простору й часу та ін.).
Теорія літератури
Сатира - особливий вид комічного: висміювання, викриття негативних сторін життя, зображення в безглуздому, карикатурному вигляді. Наприклад, явно сатирично описаний у «Майстері та Маргариті» Булгакова «будинок Грибоєдова», де розміщувалася асоціація письменників МАССОЛІТ. Про літературу мало що нагадує, а всі двері обвішані табличками типу «Рибно-дачна секція».
Сарказм — особливий вид комічного, уїдливий глузування, найвищий ступінь іронії, коли обурення висловлюється вцільно відкрито. Наприклад, із сарказмом говорить Лермонтов у вірші «Дума» про своє покоління: «Багаті ми, ледь з колиски, Помилками батьків і пізнім їх розумом...», і закінчить їдким порівнянням ставлення до нього майбутніх поколінь із «Насмішкою гіркою обдуреного сина Над батьком, що промотався».
Пародія - комічне або сатиричне наслідування іншого художнього твору. пародія в перебільшеному вигляді відтворює характерні особливості оригіналу.
Гротеск - літературний прийом, поєднання реального та фантастичного, що створює абсурдні ситуації, комічні невідповідності. Наприклад, гротеск активно використовується Салтикова-Щедріна в «Історії одного міста». По суті всі події, що відбуваються в місті, є гротеском. Жителі міста, глупівці, «почуються сиротами» без градоначальників і вважають «рятувальною суворістю» безчинства Органчика, який знає лише два слова — «не потерплю» та «розорю». Цілком прийнятними здаються городянам такі градоначальники як Прищ з фаршированою головою або француз Дю-Маріо. Проте своєї кульмінації абсурдність досягає з появою Угрюм-Бурчеєва, який задумав захопити весь всесвіт. Прагнучи реалізувати своє «систематичне марення», Угрюм-Бурчеєв намагається все у природі зрівняти, так влаштувати суспільство, щоб у Глупові жили за вигаданим їм самим планом, що у результаті призводить до руйнації міста його ж жителями.

Домашнє  завдання написати есе: Роль спадщини Ф.Кафки або М.О.Булгакова для розвитку світової культури.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу